Den rådande utvecklingen i världen och de utmaningar som följer innebär att vi alla måste anpassa oss och göra förändringar till ett mer hållbart samhälle. Det gäller inte minst företagen som alltmer kommer omfattas av skärpta regelverk avseende sitt arbete inom ESG, det vill säga Environmental (miljö), Social (social hållbarhet) och Governance (styrning).
De skärpta regelverken, i kombination med utvecklingen i världen och de ökade krav som ställs på olika aktörer, gör att ESG-frågorna blir en allt tyngre faktor i strategiska affärsbeslut och företagens ESG-arbete blir en allt viktigare del av verksamheten som helhet.
Navigera rätt på ESG-resan
EU:s gröna giv är ett paket med politiska initiativ i syfte att bidra till en grön omställning i EU. Slutmålet är att Europa senast 2050 ska vara världens första klimatneutrala världsdel. Inom ramen för den gröna given har EU tagit fram ett omfattande lagstiftningspaket som på olika sätt skärper kraven på företagens ESG-arbete. Lagstiftningen är i många fall komplex och kommer att innebära stora utmaningar.
Att navigera i ny komplex lagstiftning och samtidigt behålla fokus på lönsamhet och tillväxt är svårt – här kan Lindahls jurister bidra med både erfarenhet och expertis.
Så kan Lindahl stötta i hållbarhetsarbetet
Lindahls team inom hållbara affärer består av en sammansättning jurister med många olika kompetenser. Samtliga har ett genuint intresse för hållbarhet och en förståelse för de affärsjuridiska aspekter som bör övervägas i ett framgångsrikt ESG-arbete samt på vilket sätt sådana överväganden kan skapa nya affärsmöjligheter på såväl kort som lång sikt. Vi på Lindahl kan bland annat hjälpa din verksamhet att:
- Identifiera det mest affärsnyttiga hållbarhetsarbetet för att öka företagets värde hos sina nyckelintressenter, utifrån befintliga operationella och finansiella mål.
- Förbättra leverantörsavtal och policies för att säkerställa att ESG-standarder följs i hela värdekedjan.
- Utarbeta transaktionsstrategier för att öka den hållbara delen av verksamheten genom förvärv.
- Genomföra ESG-due diligence vid företagsförvärv.
- Ta fram och implementera utvärderingsmodeller som ger styrelser och ledning heltäckande underlag vid beslut om strategisk affärsinriktning och produktutveckling.
- Stödja införandet av miljömässigt hållbara projekt inom ramen för befintlig miljörättslig lagstiftning.
- Införa och administrera ett komplett visselblåsarsystem enligt Visselblåsarlagen.
- Framställa skadeståndsanspråk på grund av s.k. greenwashing.
- Öka kunskapen inom hållbar upphandling, för att möta kraven från exempelvis offentlig sektor.
Vanliga frågor:
-
Varför bör företag intressera sig för ESG-frågor?
Att vara med och bidra till en mer hållbar framtid är för dagens företag viktigt ur både motivations- och affärsperspektiv – motivation för medarbetarna och utveckling av affärsmodellerna. För att inte tala om allas gemensamma ansvar för en positiv utveckling. Regelverken kommer att införas och de kommer ställa krav på företag att vara med och utveckla de europeiska samhällena i riktning mot klimatneutralitet. Det finns därmed ett stort värde för företag att agera och utveckla sina verksamheter på ett sätt som ger både konkurrensfördelar och skapar värde för samhället i stort.
-
Vilka företag omfattas primärt av de gällande och kommande regelverken på ESG-området?
Regelverken riktar sig primärt mot stora företag som i egenskap av juridisk person ansvarar för regelefterlevnaden. Men även mindre företag kommer beröras indirekt och även om de inte träffas av någon lagstiftning finns det ändå goda skäl att göra utveckla verksamheten så att den ligger i linje med gällande och kommande ESG-regelverk.
-
Kan ett företag drabbas av sanktioner om det inte uppfyller hållbarhetskraven inom Sverige och EU?
Ja. Vilken typ av sanktion det kan bli fråga om beror på vilket regelverk som är aktuellt. Det kan exempelvis handla om böter, skadestånd eller vite. När det gäller EU-lagstiftning utser medlemsstaterna nationella tillsynsmyndigheter för att kontrollera efterlevnaden och i förekommande fall besluta om sanktionsåtgärder. Sanktionsbeloppen som det kan bli fråga om är ofta höga och därtill ska en varumärkesmässigt negativ påverkan adderas, vilken sannolikt innebär en ännu större skada än sanktionsbeloppen i sig.
-
Vilket ansvar har ett företag för hållbarhetsarbetet hos sina leverantörer eller andra aktörer i värdekedjan?
Att välja leverantörer och avtalsparter med omsorg och med beaktan av diverse hållbarhetsfaktorer är en del av företagens hållbarhetsarbete. Ur den aspekten kan man säga att ansvaret sträcker sig utanför den egna verksamheten. I det föreslagna CSDD-direktivet föreslås dessutom att företag kontinuerligt ska göra så kallade due diligence-processer i sina värdekedjor – i syfte att identifiera och i förekommande fall arbeta med företagens negativa påverkan för de mänskliga rättigheterna och miljön. Olika aktörers hållbarhetsarbete kommer därmed sannolikt bli ännu mer integrerat i framtiden.