CSDDD: Vad det innebär för din verksamhet
Om två år ska Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD – om tillbörlig aktsamhet gällande företagens ansvar för miljö och mänskliga rättigheter – implementeras. Det är därför hög tid att sätta sig in i regelverket – för även om endast mycket stora bolag berörs direkt, påverkas dotterbolag och leverantörer indirekt. De uppställda kraven gäller nämligen hela verksamhetkedjan, konstaterar Johanna Lindqvist och Izabell Zaza – som här redogör för innehållet i, och innebörden av, det nya direktivet.
Bakgrund
EU-kommissionen tog för fyra år sedan initiativ till ett regelverk som ska reglera företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i deras verksamhetskedjor. Efter flera års förhandlingar antogs i maj 2024 ett nytt direktiv, Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Direktivet är ett viktigt steg i EU:s gröna giv, en strategi som syftar till att, genom en rättvis omställning, göra Europa klimatneutralt senast 2050. Regeringen har i december 2024 tillsatt en utredning om direktivets implementering som ska redovisas senast den 16 december 2025. Utgångspunkten för utredningen är att reglerna ska genomföras på miniminivå i svensk rätt. Direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast den 26 juli 2026.
Direktivet i korthet
CSDDD kräver att stora företag visar tillbörlig aktsamhet i sin verksamhet genom att identifiera, hantera och åtgärda negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. Direktivet är ett minimidirektiv och medlemsländerna har två år på sig att implementera det i nationell lagstiftning. Reglerna börjar gälla stegvis från 2027.
Vilka företag omfattas?
Endast mycket stora företag omfattas direkt av direktivet, vilket motsvarar cirka 5 000 företag i EU eller 0,05 % av alla företag. För Sveriges del beräknas drygt 300 företag omfattas. Tröskelvärdena för omfattning är:
EU-företag: Över 1 000 anställda och en global nettoomsättning på minst 450 miljoner euro.
Icke-EU-företag: Nettoomsättning på minst 450 miljoner euro inom EU.
Även vissa koncerner som har ingått franchise- eller licensavtal omfattas.
Indirekt påverkan på mindre företag
Även om små och medelstora företag inte omfattas direkt, påverkas de som leverantörer till större företag. Dessa större företag kan ställa krav på sina affärspartners genom avtal, vilket kan innebära ökade administrativa och ekonomiska bördor för mindre företag. För att motverka detta föreslår direktivet rättvisa och proportionerliga villkor samt stöd från större företag till sina mindre affärspartners.
Vad innebär tillbörlig aktsamhet?
Tillbörlig aktsamhet (eng. due diligence) enligt CSDDD är en process som består av sex steg:
Integrera aktsamhetsprinciper: Införa policyer och rutiner som säkerställer efterlevnad.
Identifiera risker: Bedöma potentiella och faktiska negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljö.
Vidta åtgärder: Utforma och implementera åtgärdsplaner, göra investeringar eller i vissa fall avsluta affärsförbindelser.
Övervaka effektivitet: Kontinuerligt följa upp och anpassa policys baserat på resultat.
Kommunicera transparens: Redovisa arbetet i årsrapporter.
Tillhandahålla avhjälpande insatser: Erbjuda kompensation eller rättelse vid skada.
Tillsyn och sanktioner
Tillsynsmyndigheter i medlemsländerna kommer att ha befogenhet att kontrollera efterlevnad och ålägga sanktioner, inklusive böter. Företag kan bli civilrättsligt ansvariga om de genom uppsåt eller vårdslöshet orsakar skada genom bristande efterlevnad.
Avslutande kommentarer
CSDDD är en betydelsefull del av EU:s hållbarhetsarbete. Direktivet förväntas påskynda övergången till ett mer hållbart näringsliv, men innebär samtidigt utmaningar för företag, särskilt små och medelstora, som kan påverkas indirekt. Implementeringen i nationell rätt kommer att kräva omfattande anpassningar och nya regelverk.
Det är avgörande för företag att påbörja arbetet med att förstå och förbereda sig för de krav som CSDDD innebär. Genom att integrera hållbarhetsprinciper och stärka samarbetet med leverantörer kan företag bidra till en mer hållbar framtid och samtidigt minimera riskerna för negativa effekter i sina verksamhetskedjor.

Prenumerera på Lindahls nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktuella nyheter, juridiska insikter och kommande seminarier med våra experter.
Vill du veta mer? Kontakta:
Johanna Lindqvist
Counsel | AdvokatIzabell Zaza
AssociateCarousel items
-
Event
2025-10-16
Algoritmer & annonser – säkerställ ansvarsfull marknadsföring med AI
Välkommen på ett webbinarium som utforskar de juridiska och etiska utmaningarna kring AI-drivna marknadsföringskampanjer. Vi ses den 16 oktober klockan 10.00 - 10.45.
-
Insikter
2025-04-23
Slutrapport från expertgruppen för B2B-datadelning och molntjänstavtal
Enligt artikel 41 i Dataförordningen (EU 2023/2854) ska Europeiska kommissionen rekommendera icke-bindande modellavtalsvillkor för datatillgång och -användning (MCT:s) samt standardavtalsklausuler för molntjänstavtal (SCC:s). För att bistå i detta...
-
Porträtt
2025-04-22
Izabell Zaza har en tydlig plan: ”Jag vill bli en skicklig jurist”
Izabell Zaza är biträdande jurist på Lindahl och har en gedigen expertis inom miljörätt, mänskliga rättigheter och hållbarhet. ”Jag vill vara en skicklig jurist. Min karriär börjar på Lindahl för här vet jag att jag kan utvecklas.”
-
Nyheter
2025-04-07
Axel Hedberg ny CIO på Lindahl
Advokatfirman Lindahl fortsätter sin utvecklings- och digitaliseringsresa genom att slå samman IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.
-
Uppdrag
2025-04-07
Lindahl rådgivare till Amplex vid två förvärv
Lindahl har varit legal rådgivare till Amplex i samband med förvärvet av samtliga aktier i det tyska bolaget Filtertechnik Jäger GmbH och det danska bolaget GMV A/S.
-
Fler nyheter, event & insikter?