Johanna Lindqvist är specialiserad inom miljörätt och ingår i Lindahls kompetensgrupper för miljörätt, fastighetsrätt, och tvistelösning. I denna artikel berättar Johanna var intresset för miljörätt kommer från och vad som präglar området idag.
Miljöintresse sedan barnsben
Johanna Lindqvist tog juristexamen vid Lunds universitet 2005, men intresset för miljörätten växte fram långt innan studietiden.
– Jag kommer från en jordbrukarfamilj och under min uppväxt pratade vi ofta om miljöfrågor. Min pappa driver ett ekologiskt jordbruk och han har alltid varit miljöintresserad så det är nog därifrån jag ursprungligen fått mitt intresse för natur och miljö. Min farbror är biolog och farmor var biologilärare, så under uppväxten letade vi ofta efter ovanliga växter som vi pressade och samlade i ett herbarium.
Domstolsväsendet, myndighet och byrå
Johanna inledde karriären som notarie vid Göteborgs tingsrätt, något hon anser vara ett utmärkt första arbete som nyutexaminerad jurist.
Efter sin notarietjänstgöring gav sig Johanna av till Sydney under ett år för att läsa in en master i internationell miljörätt. Efter utlandsstudierna fortsatte Johanna inom domstolsväsendet under en period, i rollen som föredragande jurist vid Miljööverdomstolen. Efter hand växte intresset för att arbeta på byrå fram och hon började då arbeta i miljörättsgruppen på en större affärsjuridisk advokatbyrå. Detta följdes av en tid på en nischbyrå inom miljörätt, innan hon nyfiket bytte spår och arbetade som verksjurist på Havs- och vattenmyndigheten under ett år.
Intresset för att arbeta på advokatbyrå fanns däremot kvar, precis som viljan att ha många kollegor runt omkring sig – hennes blick föll då på Lindahl.
– Jag fick faktiskt upp ögonen för Lindahl via ett affärsnätverk där en jurist från Lindahl höll en presentation om byrån och jag kände att det verkade vara en bra arbetsplats.
Miljörättsområdets utmaningar
Det Johanna främst lyfter som intressant med miljörättsarbetet är delaktigheten i samhällsutvecklande projekt. Det mest utmanande, tillika roligaste, i arbetet inom miljörätten är enligt Johanna, alla avvägningar som behöver göras.
– Vilka är de mest lämpliga och bästa lösningarna för en hållbar utveckling? Hur ska vi nå dit i alla intressemotsättningar? Det handlar också om riksintressen som kan konkurrera, och vilka ska då ha förtur? Det kan vara ganska tungrott i vissa projekt, i något som på lång sikt är en hållbar lösning. Projekten kan därför ta lång tid.
“Hållbarhet är mer än tillståndsprövningar”
Johanna upplever arbetet inom miljörättsområdet på byrån som väldigt stimulerande. Lindahl är heltäckande inom affärsjuridik med specialister inom samtliga rättsområden vilket öppnar upp för ett dynamiskt samarbete mellan olika kompetensgrupper. Miljörättsliga överväganden kan dyka upp inom många olika rättsområden, likväl kan inslag av till exempel fastighet-, entreprenadrätt och tvistlösning involvera ärenden inom ramarna för miljörätt så det känns tryggt både för byrån och för våra klienter att vi kan arbeta gränsöverskridande mellan kompetensgrupperna för att på ett effektivt sätt tillhandahålla den bästa rådgivningen för varje enskild klient.
– Vi har också ett väldigt bra samarbete mellan kontoren. Har man en knepig fråga kan man alltid ringa någon för att diskutera.
Samarbetet med alla olika kompentensgrupper är starkt, samtidigt vill Johanna framhålla samarbetet med kompetensgruppen för offentlig upphandling lite extra. Ett samarbete som blivit tätare i och med den nya lagstiftningen om hållbar upphandling, och som innebär ett mer övergripande tag om hållbarhetsfrågor
– Hållbar utveckling handlar ju inte bara om tillståndsprövningar och detaljplaner eller att vi ska ha ett bra avloppsreningsverk. Det är handlar om hela konsumtionskedjan och involverar väldigt stora frågor. Det arbetet tycker jag är väldigt berikande här på Lindahl.
Tillvaron på Lindahl präglas av god stämning och trevliga sammankomster, både under och utanför arbetstid.
– Högt i tak känns som en klyscha men det är lätt att prata med varandra på Lindahl, det är bara att knacka på dörren. Det har varit enkelt att komma in i gemenskapen, alla har varit välkomnande och glada för den kompetens som jag förhoppningsvis, tillför här på byrån.